Hur använda sötningsmedel för att få perfekt söt smak på något nyttigt sätt?
Går det att njuta av livet förutan att söta?
Vill man inte gå upp i vikt finns det många olika alternativ att välja mellan idag. Ett populärt ämne är sackarin som man ta med bibehållet gott samvete.
Tekniken går vidare, sackarin är inte mer det enda och inte heller det effektivaste alterntivet att söta med.
Sackarinet upptäcktes redan under 1800-talet och är en form av sötningsmedel som många använder i kaffe och te istället för socker. Sackarin har bland annat det egenskapen att den passerar kroppens hela matsmältningssystem utan att tas upp överhuvudtaget.
En bidragande orsak till att sackarin används flitigt av diabetiker. Det är en smått otrolig sötningseffekt jämfört med socker på 500 gånger, tyvärr med en bismak av metall.
Det finns dock andra alternativ och vill man använda ett bra sötningsmedel som smakar riktigt gott så kan man testa Sukralos som i stort sett är helt fritt från kalorier.
En extra fördel med Sukralos utöver att det också ger 500 ggr sötare än socker är att det kan hettas upp och därmed är lämpligt för bakning. Det är inte konstigt att Sukralos smakar som rent socker eftersom det är gjort av socker. Inte lika starkt sötningseffekt har Cyklamat.Cyklamat är egentligen ett samlingsnamn för lite olika salter som används för sötning och har cirka 40 ggr mer sötninsgeffekt än socker.
Aspartam är ett annat mycket välkänt sötningsmedel uppbyggt av två aminosyror; Fenylalanin och Asparaginsyra. När ser en produkt som marknadsförs som “bantningssötmedel” eller sockerfri sötning är det förmodligen Aspartam den innehåller,
Ett problem med Aspartam är att den smakar kemiskt.
Några medel har blivit mycket populära eftersom de är helt naturliga
På senare år så har det förekommit en hel del diskussion om de artificiella sötningsmedlen som aspartam och sackarin och man har varnat för att det kanske inte är så hälsosamt att överdriva användandet av dessa.
Då stevia som också kallas för sötflockel kom ut på marknaden så var det många som blev glada.
Stevia finns som sötströ och är mycket nyttigare att använda än vanligt strösocker. Sötning med Stevia sötströ ger 18 gånger starkare sötning än strösocker.
Stevians problem är att den har en lakritsaktig, lätt oangenäm bismak. Tillverkarna av Stevia försöker ibland att dölja denna smak genom att blanda i annat men oftast med ett dåligt resultat.
Ett alternativ till sötningsmedel är det naturliga Erytritol som finns i päron och äpplen. Du ser ingen skillnad på detta från vanligt socker. Man säger att smaken är näst bäst efter Sukralos.
En del av sötningsmedlen som Sukralos och Erytritol kan vara svåra att hitta i butiker, men på e-butikerna prisad.se och allt-frakfritt.se finns de alltid.
Articifiella sötningsmedel måste du stoppa i dig enorma mängder av innan det anses vara skadligt.
Om inget av de naturliga sötningsmedlen passar dig kan du ju alltid försöka dig på sackarin eller Sukralos. Till “syvende og sist” är det ju smaken som ska avgöra vilken du vill använda.