Kan man dra allt socker över en kam?
Socker är ett samlingsnamn för ett stort antal organiska ämnen (så kallade sockerarter) av typen kolhydrat.
Socker är sött och rikt på energi och utgör det främsta bränslet i livsprocesserna.
I vardagligt tal och i mindre detaljrika innehållsförteckningar brukas termen socker mestadels om raffinerad sackaros.
Strösocker och bitsocker består av bet- eller rörsocker, som båda är trivialnamn för sackaros. Råsocker är icke-raffinerat socker, brunt till färgen, och det säljs liksom vanligt socker som bit- eller strösocker.
Det finns flera annorlunda sockerarter, de främsta sockerarterna i kosten är glukos (druvsocker), fruktos (fruktsocker), laktos (mjölksocker), maltos (maltsocker), sackaros (rör- eller betsocker) samt stärkelse.
Vi får i oss allt för mycket socker och kolhydrater för att det ska vara nyttigt för kroppen.
Och ”vanligt” socker som det som finns i till exempel läsk som Coca Cola är inte nyttigt.
Visste du att en burk Coca Cola består av kolhydrater som motsvarar 10 sockerbitar och att en Milkshake på MacDonalds motsvarar 16 sockerbitar?
Fast Coca Cola försvarar sig med att en burk innehåller lika mycket socker som motsvarande mängd apelsinjuice. Skillnaden är emellertid att apelsinjuice innehåller vitaminer och mineraler vilket du inte hittar i en CocaCola burk.
Men låt oss ta en titt på lite skilda alternativ till det ”vanliga” sockret.
Polydextrose Fibrer
Polydextrose är vattenlösliga fibrer som används i livsmedel.
Ungefär 9% är sockerarter, resterande är fibrer.
Ungefär 75% går rakt genom kroppen, övriga blir mat till nyttiga bakterier i tarmsystemet.
Finns i massa olika livsmedel så att tillverkarna kan skryta med ”Innehåller nyttiga fibrer”
StröSöt – som strösocker men med många skilda namn
Strösöt ser ut och smakar som socker – men har bara ca 75% sötma mot socker.
Strösöt är en 100% okonstlad produkt och det officiella namnet är Erytritol.
Säljs under en mängd olika varumärken,
Sukrin omnämns i Wikipedia som ett sådant.
Erytritol är en sockeralkohol och tas inte upp över huvud taget av kroppen.
Inga kalorier och inga GI (glykemiskt Index).
Ser ut som och har likadan granulering som strösocker.
Finns naturligt i päron, meloner samt svamp med mera.
Sucralose flytande
Sucralose är ett kalorifritt sötningsmedel som är tillverkat av socker.
Till skillnad från socker så kan kroppen ej ta upp Sucralose.
Inga kalorier och heller inga kolhydrater med andra ord.
Det nya sötningsmedlet, gjort av socker men helt sockerfritt.
Smakar som socker.
Finns som sacketter, alldeles kolhydratfria, ger endast sötman och är superb till kaffe, te och liknande.
Sacketter ger bara sötman.
Vill man även ha “Body”, dvs fylligheten som socker skänker, så finns det en pulvermix med maltodextrin.
Maltodextrin är rena kolhydrater producerade av stärkelse som brutits ner i mindre beståndsdelar, oftast med hjälp av syra och/eller enzymer.
Maltodextrin är ett samlingsnamn för polymerer av glukosenheter och är en avsevärt lätt, vit, kristalliknande samt smaklös substans.
Maltodextrin tillämpas i huvudsak som fyllnadsmedel i sötningsmedel. Många sportdrycker på marknaden är baserade på maltodextrin därför att det tas upp snabbt i kroppen.
Aspartam
Aspartam är ett sötningsmedel som ersätter socker i de flesta lightprodukter, sockerfria tuggummin, o.s.v.; ämnets E-nummer är E 951.
Det marknadsförs som bordssötningsmedel men ingår huvudsakligen i färdiga livsmedelsvaror.
Aspartam är ett proteinliknande ämne som bidrar till fyra kcal per gram.
Aspartam ger ingen kariespåverkan och inget blodsocker- eller insulinsvar.
Ämnets energiinnehåll är fyra kilokalorier per gram, vilket är lika mycket som socker men tack vare sin runt 200 gånger sötare smak används aspartam i motsvarande mindre doser än socker.
Aspartam har, till skillnad från en del andra sötningsmedel, ej någon laxerande verkning vid överkonsumtion
Användning
Aspartam är adderat i närmare 6000 livsmedel runt om i världen, varav ca 2000 i Europa.
Substansen tillämpas som sockerersättning i bland annat bordssötningsmedel, kakor, läskedrycker, saft, glass, proteinpulver, konfektyr, halstabletter, tuggummi, mediciner m.m..
Debatten gällande risker
Substansen är en av världens mest dokumenterade, utredda och debatterade.